"Di Rupo moet doof zijn voor alle kritiek"

Ontslagnemend vicepremier en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) vindt dat haar voorzitter, en recent benoemd tot formateur, Elio Di Rupo "doof moet zijn voor alle kritiek die op hem afkomt".

De laatste dagen is er kritiek te horen op de manier waarop Di Rupo zijn opdracht wil uitvoeren. De N-VA wil bijvoorbeeld dat hij duidelijk stelt dat hij kandidaat-premier is en had liever gezien dat hij de onderhandelingen voorzet in een kleinere bezetting dan de huidige 9 partijen.

Als het van Onkelinx afhangt, moet haar voorzitter zich daar niet druk om maken. "Als ik Elio Di Rupo raad mag geven, dan raad ik hem aan om doof te zijn voor alle druk, kritiek en de ultimatums die op hem af zullen komen en om te werken in de grootst mogelijke discretie", zei ze vanochtend in "La Première" op de RTBF.

Volgens Onkelinx mag Di Rupo ook alle 9 huidige partners consulteren, daar zijn tijd voor nemen en pas later beslissen met wie hij in zee gaat. Wat voor de PS wel al vaststaat, is de deelname van de SP.A in de regering, uit respect voor het werk van Johan Vande Lanotte. "Het zou echt onrechtvaardig zijn om hen van de tafel te bannen", zei Onkelinx daarover.

Onkelinx is ook enthousiast en positief over de slaagkansen van haar voorzitter. "Ik weet dat de opdracht bijzonder moeilijk en delicaat is, maar ik ken ook de man, ik ken Elio Di Rupo en ik weet zeker dat hij al zijn intelligentie en zijn werkkracht zal inzetten om de opdracht van de koning tot een goed einde te brengen. Het is wel degelijk mogelijk dat hij in zijn opdracht zal slagen."