"Europa moet de vluchtelingen beter opvangen"

Artsen Zonder Grenzen roept de Europese leiders op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de vluchtelingen in Libië. In een open brief vraagt de organisatie Europa om meer te zorgen voor de vluchtelingen die uit Libië vertrekken.

Volgens de organisatie heeft Europa daar te weinig oog voor en vangen Tunesië en Egypte meer Libische vluchtelingen op dan Europa.

"We spreken over 700.000 vluchtelingen waarvan 630.000 in Egypte en Tunesië zitten en slechts 12.000 zijn tot nu toe in Lampedusa aangekomen. Dat is een zeer klein percentage", zegt Meinie Nicolai van Artsen Zonder Grenzen. "De reactie van Europa daarop is buiten proportie. Een aantal landen in Europa doen mee aan de oorlog tegen Khaddafi uit protectie van de burgerbevolking. Maar de bevolking die die situatie ontvlucht, daar zeggen ze tegen: bij ons bent u niet welkom. Ga maar bij uw buurlanden kijken."

"Europa heeft al een belangrijke maatregel genomen, namelijk de EU heeft een bureau geopend op het Libische vasteland", zegt De Crem in een reactie op de vraag van Artsen Zonder Grenzen. "Men moet goed zeggen aan de mensen dat er een tijdelijke toestand kan zijn, dat de Conventie van Genève stelt dat ze asiel kunnen aanvragen, maar ook dat ze terugkeren naar het land van herkomst als de situatie zich normaliseert."

"Het is wel duidelijk dat de aanpalende landen, zoals Lampedusa, de toestroom niet aankunnen, maar de Europese Unie kan ook geen ontvangstlokaal zijn voor alle mogelijke migratiestromen die ontstaan door de revolutie", zegt De Crem daarover.

"Beschaamd om zo Europeaan te zijn"

Wouter De Vriendt van Groen! vindt dat Artsen Zonder Grenzen een terechte vraag stelt. "We mogen niet hypocriet zijn", zegt De Vriendt. "Als Khaddafi zijn burgers bombardeert, dan weet je dat er vluchtelingen zullen zijn. Maar toch houdt Europa zijn deuren gesloten en wenden we het hoofd af. Het is misschien gemakkelijker om een F-16 te sturen dan vluchtelingen op te vangen, maar dit is wel een laffe houding."

"Als we ons hoofd afwenden, ben ik eerlijk gezegd beschaamd om Europeaan te zijn. Er zijn voldoende tijdelijke opvangmechanismen aanwezig in Europa. We kunnen dat organiseren als we samenwerken."