"Laat De Wever de Vlaamse partners kiezen"

Volgens minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is het aangewezen om eerst de regeringspartners te kiezen en dan te gaan onderhandelen. Hij volgt daarmee wat Bart De Wever (N-VA) zegt. De Wever zou de coalitie aan Vlaamse kant moeten kunnen bepalen, luidt het.
Guy Vanhengel

"Wat De Wever zegt, is het meest logische", aldus Vanhengel in "De ochtend" op Radio 1. "Je moet op een gegeven moment de mensen vinden met wie je zegt: wij gaan samen een regering vormen." Hij wijst daarmee de werkmethode van formateur Elio Di Rupo (PS) af. Die wil bilaterale contacten houden met negen partijen en pas later spreken over coalities.

"Meestal is het zo dat de winnaar van de verkiezingen die keuze maakt", gaat de minister verder. Hij zou graag zien dat de twee groten, de PS en de N-VA, elk aan hun kant van de taalgrens de coalitie zouden bepalen. "Di Rupo moet kunnen zeggen: dat zijn de Franstalige partners met wie ik van wal steek. En men zou De Wever de vrijheid moeten geven om zijn partners te kiezen. Zo gebeurt het ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Vanhengel vindt wel dat iedereen Di Rupo de kans moet geven om te slagen. Al geeft hij toe dat het vertrouwen laag is, "maar dat is ook niet abnormaal na elf maanden onderhandelen zonder enig resultaat". Als Di Rupo niet slaagt, worden verkiezingen onvermijdelijk en dat zou een "totale abdicatie" zijn van de politiek, klinkt het.

"Het strekt de politici niet tot eer wat zich afspeelt op het Belgische politieke toneel", aldus nog Vanhengel, die aarzelt om zich uit te spreken over de slaagkansen van de formateur. "Ik heb vertrouwen in alle collega’s die in het parlement zitten. Optimism is a moral duty (optimisme is een morele plicht)", besluit hij.

"Begroting opmaken was dansen op een slappe koord"

Vanhengel had het in "De ochtend" ook over de begroting voor 2011. Vandaag wordt daarover gestemd in de Kamer. "We zitten in een speciale situatie. Het is de eerste keer dat een regering van lopende zaken een begroting voorlegt aan het parlement", aldus de minister, die het heeft over een moeilijke oefening. "Het is dansen op een slappe koord. Je kan een aantal dingen nu eenmaal niet doen omdat  de regering aftredend is."

De Open VLD'er is desalniettemin tevreden met wat er op tafel ligt. De Belgische begroting doet het beter dan die van de meeste andere Europese landen, klinkt het. De komende jaren zal het er echter niet makkelijker op worden, aldus Vanhengel. "De oefening voor de komende jaren is dubbel moeilijk: enerzijds geld opzijzetten voor de vergrijzing en anderzijds 17 à 20 miljard euro besparen."

Formateur Di Rupo wil de helft van dat bedrag realiseren door lastenverhogingen, maar Vanhengel ziet dat helemaal niet zitten. "We leven al in het land met de hoogste belastingdruk ter wereld. Dat zou economisch moorddadig zijn." Hij benadrukt ook dat de inspanningen evenwichtig verdeeld zullen moeten worden. De regio's, ook Vlaanderen, dat daar niet toe genegen is, zullen moeten bijdragen, luidt het.