Belg ligt wakker van de politieke crisis

Zes op de tien Belgen zijn bezorgd over de politieke toestand in ons land. Dat blijkt uit de jaarlijkse "Challenges of Europe"-barometer. Die schetst de belangrijkste bekommernissen in 11 Europese landen. De werkloosheid blijft veruit de grootste kopzorg van de doorsnee Europeaan.
Begin deze maand organiseerde "Niet in onze naam" een picknick tegen de politieke impasse

De politieke impasse overschaduwt in België elke andere kopzorg. Niet minder dan 57 procent geeft het aan als zijn hoofdbekommernis, het hoogste percentage ooit. De Belgen maken zich dan weer helemaal niet ongerust over opleiding/vorming, huis/huur en gezondheidszorg. Enkel in Italië ligt men ook wakker van de politiek, 33 procent geeft het aan als een belangrijke zorg.

De doorsnee Europeaan is vooral bekommerd om de werkloosheid. Met 39 procent is het de belangrijkste bron van zorgen. Voor België ligt dat cijfer heel wat lager, 12 procent geeft aan zich er zorgen over te maken, 23 procent minder dan in 2010. Enkel Nederland scoort met 6 procent nog lager. Voor de Duitsers (55 procent) en de Italianen (50 procent) is hun job wel de voornaamste bron van zorgen. Spanje springt met 78 procent helemaal uit de band.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het de Spanjaarden zijn die zich het meest ongerust maken over de economische stabiliteit. 30 procent geeft het aan als een bron van onrust. In ons land is dat maar 6 procent. De Nederlanders (22 procent) en de Fransen (22 procent) zijn erg bekommerd om de criminaliteit. Bij de Belgen daalt dat cijfer van 18 procent in 2010 naar 9 procent dit jaar.

Koopkracht is met 26 procent bekommernis nummer twee voor de doorsnee Europeaan. België scoort ook hier onder dat gemiddelde (15 procent). In Nederland (6 procent) ligt het cijfer nog lager, in Zweden maakt vrijwel niemand zich ongerust.

De steekproef werd afgenomen door onderzoeksbureau GfK. Er werden 13.300 personen in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Groot-Brittannië en Zweden ondervraagd. Voor ons land gaat het om 960 respondenten van 15 jaar en ouder, ze  werden in februari van dit jaar geïnterviewd.

Meest gelezen