Belgische F-16's bombarderen nu ook 's nachts

De Belgische F-16-vliegtuigen voeren sinds vorige vrijdag ook 's nachts bombardementen op Libische doelwitten uit. In een week tijd hebben ze al 10 doelen 's nachts vernietigd. Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) vallen de nachtelijke bombardementen onder de resolutie 1973 van de VN.

De Belgische F-16's zijn al bijna 2 maanden actief in het Libische luchtruim, maar zijn tot vorige week enkel overdag actief geweest. Sinds vorige week vrijdag doen ze ook actief mee aan de luchtbombardementen 's nachts.

"De nachtvluchten zijn er nu bij gekomen omdat we nu pas in de mogelijkheid zijn om vanop de luchtmachtbasis in Araxos (foto links) op een technisch veilige wijze nachtvluchten uit te voeren", zegt De Crem in "De ochtend" op Radio 1. "Tot nu toe moesten er nog infrastructuurwerken gebeuren op de luchthaven om de nachtvluchten mogelijk te maken."

"De voorbije week zijn onze F-16's ongeveer 52 uur in operatie geweest. Ze hebben ook hun activiteiten overdag geïntensifieerd. Dat is het vernietigen van vliegtuigen op de grond, van munitie en wapendepots, van hangars die materieel bevatten dat tegen de burgerbevolking kan worden gebruikt. We doen eigenlijk hetzelfde als landen van dezelfde grootte zoals Denemarken en Noorwegen", legt De Crem uit.

"Op regelmatige tijdstippen zijn we van plan om een nieuwe evaluatie te doen. Vandaag is er zelfs een evaluatie achter gesloten deuren. Over de start van de nachtbombardementen heb ik de premier en de minister van Buitenlandse Zaken ingelicht en als er een vraag was, heb ik altijd gezegd dat dit de evolutie was. Ik denk niet dat er tegenwind zal komen omdat we werken binnen de resolutie 1973 en omdat er een parlementaire toestemming is gekomen."

Wouter De Vriendt van Groen! (foto) beaamt dat de bombardementen onder de resolutie van de VN vallen, maar waarschuwt dat ons land zich wel moet houden aan de kerntaken van de resolutie. "Dat is het beschermen van de burgers," zegt hij in "De ochtend".

"Ik vrees dat we aan het afglijden zijn en dat we op den duur de steun van de Arabische landen zullen verliezen als we ons mengen in een burgerbevolking. Het is niet omdat de bombardementen onder de resolutie vallen, dat we dat ook moeten doen."

"Het parlement heeft wel zijn goedkeuring gegeven aan de regering in lopende zaken maar ik vraag wel betrokkenheid van het parlement. Ik merk dat de commissie die dit opvolgt, zelfs niet elke week samenkomt terwijl er toch elke week nieuwe beslissingen worden genomen."

"Zeer offensieve vorm van burgerbescherming"

De bombardementen worden gepercipieerd als een zeer actieve, zelfs offensieve vorm om de burgerbevolking te beschermen. "Ik heb altijd gewaarschuwd dat de beelden confronterend zullen zijn", zegt De Crem daarover. "In het parlement was er wel een consensus."

"De bedoeling was om de burgers te beschermen tegen het Khaddafi-regime en om het regime alles te ontnemen zodat hij niet de eigen wapens kan inzetten tegen de eigen bevolking. Dat blijft een spanningsveld, maar we hebben een "red card holder", iemand die uiteindelijk beslist of een operatie kan doorgaan, maar die zaken zijn allemaal goed gepland en alles loopt zoals het moet lopen, maar het blijft natuurlijk een offensieve operatie."

"Wat onze piloten doen, is niet vrijblijvend maar in een groter kader dat het Khaddafi-regime moet verdwijnen. Men rekent op een psychologische impact van deze operatie en dat de omgeving rond Khaddafi kleiner zal worden, zodanig dat hij van de macht verdwijnt. En het is ook de bedoeling om op te treden tegen de barbarijen van Khaddafi nu."

Meest gelezen