Besmet water in deel van Rijmenam

In Rijmenam, een deelgemeente van Bonheiden zitten zowat 200 gezinnen sinds woensdag zonder kraantjeswater door een bacteriologische verontreiniging. Drinkwatermaatschappij Pidpa sloot na de analyse van een aantal stalen de waterleiding zeker tot zaterdagmiddag af. Wat de verontreiniging veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk.

De eerste klachten van buurtbewoners over bruin kraantjeswater met een vreemde geur dateren al van dinsdagavond. Uit een eerste analyse bleek gisteren dat het water niet aan de normen voldeed. Pidpa besloot daarop de waterleiding voorlopig af te sluiten en de leidingen met chloor te spoelen. In de buurt wordt wel drinkwater bedeeld.

Na een eerste spoelbeurt werden vandaag  nieuwe stalen genomen en aan een grondige analyse onderworpen. De onderzoekers van Pidpa kwamen tot de conclusie dat het gevaar nog niet geweken is.

"Aangezien er twee opeenvolgende negatieve stalen, dus zonder enige verontreiniging, nodig zijn voor we de watervoorziening weer kunnen starten, blijven de leidingen nog tenminste tot zaterdagmiddag afgesloten", aldus de woordvoerder van Pidpa.

Het goede nieuws is dat het verontreinigde gebied beperkt gebleven is tot Rijmenam. Wat de vervuiling heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Wel zeker is dat ze van bacteriologische aard is. In het water werden alvast de bacteriën clostridium en E.coli gevonden. Die kunnen leiden tot maag- en darmklachten, maar daarvan is nog geen melding gemaakt.