Bin Laden vond Arabische revoluties goede zaak

Volgens Osama Bin Laden, die op 2 mei is gedood in de Pakistaanse stad Abottabad, vormen de revoluties in Tunesië en Egypte "een zeldzame historische kans". Hij zegt dat in een postume audioboodschap die is vrijgegeven door het terreurnetwerk Al Qaeda.

De boodschap duurt 12 minuten en is op een aantal islamitische websites gepost. Bin Laden roept zijn volgelingen daarin op zich te scharen achter de beweging die de "tirannen" in de moslimwereld probeert te verdrijven van de macht.

"Ik denk dat er in de hele moslimwereld verandering zal komen, met de toelating van Allah", zegt Bin Laden. "Jullie staan op een kruispunt en voor een zeldzame historische kans om jullie te bevrijden van de slavernij en de wensen van dictators, de wetten van de mensen en de overheersing door het Westen."

De voormalige leider van Al Qaeda is door de Amerikanen gedood. In feite was hij dan al niet echt meer een figuur van groot belang in de moslimwereld en was hij als het ware in snelheid genomen door de verschillende volksopstanden in de Arabische wereld. Bin Laden toonde zich in het verleden vooral voorstander van een soort islamitisch kalifaat, terwijl de jongeren in de Arabische wereld vandaag vooral streven naar meer vrijheid.