Centre Pompidou brengt kunst tot bij de mensen

Het Centre Pompidou, het museum voor moderne kunst in Parijs, lanceert in oktober het Centre Pompidou Mobile, een klein rondreizend museum dat in verschillende steden een 15-tal meesterwerken zal voorstellen.

Het doel van het project is gratis cultuur te brengen naar mensen die er moeilijk zelf hun weg naartoe vinden.

"Dit is een wereldpremière", zegt Alain Seban, de directeur van het Centre Pompidou. "Meesterwerken in de moderne kunst laten rondreizen in een zwervende structuur is zonder voorgaande."

Chaumont (bij Parijs) wordt vanaf oktober 2011 gedurende 3 maanden de eerste stad die de rondreizende structuur zal ontvangen. Het is een soort kermis- of circustent die ontworpen is door architect Patrick Bouchain. De constructie, die bestaat uit 3 bouwelementen van aluminium en staal en bedekt wordt met een gekleurd doek, heeft een oppervlakte van 650 vierkante meter.

Begin 2012 trekt het mobiele museum naar het noorden van Frankrijk, daarna naar het westen en dan naar het zuiden. De eerste expo heeft als thema kleur en toont belangrijke werken van grote meesters (o.a. Picasso, Braque en Matisse) naast een hedendaags werk van de Deen Olafur Eliasson.