China erkent "problemen met Drieklovendam"

De Chinese overheid erkent dat de Drieklovendam heeft geleid tot een reeks problemen die dringend moeten worden opgelost. De bouw van de grootste dam ter wereld, op de Jangtsekiang, begon in 1994. Het project werd afgewerkt in 2006.

De Drieklovendam maakt deel uit van de grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Door de dam ontstond een enorm stuwmeer waardoor 153 steden en gemeenten en 1.350 dorpen onder water kwamen te staan. 1,3 miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen.

Volgens de Chinese overheid heeft de dam ook positieve gevolgen: een beheersing van het overstromingsrisico, een verbetering van de scheepvaart en elektriciteitsproductie. Vandaag geeft de overheid ook toe dat er problemen zijn: slechte leefomstandigheden voor zij die gedwongen zijn moeten verhuizen, grote gevolgen voor het milieu en het risico bij een eventuele aardbeving.

In 2007 al werd op een speciale conferentie gewezen op de catastrofale gevolgen van de Drieklovendam voor het milieu. Zo leidt het alsmaar veranderende waterpeil in het stuwmeer geregeld tot aardverschuivingen.