Draadloos laden elektrische auto?

Het onderzoekscentrum voor de Vlaamse auto-industrie Flanders' Drive start een onderzoek naar het draadloos laden van elektrische auto's. Het gebruikt daarvoor de eerste in Vlaanderen geproduceerde Volvo C30 Electric.

De auto werd in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) overhandigd aan Flanders' Drive.

Bij "inductief laden" wordt de batterij draadloos opgeladen via een oplaadplaat die in de garage thuis of een openbare parkeerplaats kan staan. De techniek is verwant aan het opladen van een elektrische tandenborstel, aldus Renilde Craps van Flanders' Drive (foto boven).

Met de technologie zou de batterij van de Volvo, die een theoretisch bereik heeft van 150 kilometer, in minder dan anderhalf uur volledig opgeladen kunnen worden. Het proefproject loopt tot eind 2012. De techniek kan overigens ook werken met lussen in het wegdek. Dat zou vooral mogelijkheden scheppen voor het openbaar vervoer: bussen kunnen bijvoorbeeld aan de haltes of zelfs al rijdend opgeladen worden.

Volgens minister Lieten kan draadloos opladen een belangrijke rol spelen bij de doorbraak van de elektrische wagen. "De mogelijkheid om elektrische voertuigen efficiënt, snel en gebruiksvriendelijk op te laden is een van de meest kritieke succesfactoren voor hun grootschalige introductie", aldus de minister.

De Volvo C30 Electric wordt vanaf de zomer (deels) bij Volvo Cars in Gent geassembleerd. De productie blijft beperkt tot een 250-tal exemplaren, waarvan een 50-tal voor België. Deze eerste productie is niet bestemd voor het grote publiek. "Afhankelijk van de testresultaten zullen we binnen een tweetal jaar een beslissing nemen over een eventuele commercialisering", aldus Bart Crols, directeur van de verkooporganisatie van Volvo Cars Belgium.