Droomstart voor LinkedIn op Wall Street

De beursintroductie van de professionele netwerksite LinkedIn op de beurs van New York lijkt een succes te zijn geworden. In de loop van de dag is de koers van het aandeel meer dan verdubbeld.

Op de valreep had LinkedIn de prijs van het aandeel nog opgetrokken van 32 naar 45 dollar omdat er een enorme vraag was. Toch schoot het aandeel na de lancering naar meer dan 100 dollar om te sluiten op 94,25 dollar. De beursintro zou LinkedIn meer dan 4,3 miljard dollar opleveren.

Anders dan Facebook richt LinkedIn zich op professionele klanten en daar zijn er meer dan 100 miljoen van. Het bedrijf brengt online professionelen en bedrijven samen en publiceert cv's van potentiële werknemers.

LinkedIn werd in 2003 opgericht en heeft zijn zetel in Mountain View in Silicon Valley. Topman Jeff Weiner en oprichter Reid Hoffman passeren nu langs de kassa. Het gaat om de grootste beursintroductie van een internetbedrijf sinds die van Google in 2004.

Nieuwe zeepbel in de maak?

Het succes van LinkedIn op de beurs staat niet op zich alleen. Enkele weken geleden schitterde de Chinese netwerksite Renren al met een erg geslaagde beursgang. Alleen is de koers van Renren sindsdien al weer fors gedaald.

Vorige week haalde Microsoft dan weer Skype binnen voor 8,7 miljard dollar. Dat was meer dan het dubbele dan concurrent Google wou bieden. Als binnenkort ook Facebook en Twitter naar de beursvloer stappen, wordt eenzelfde scenario verwacht.

Veel analisten hebben twijfels over die hoge prijzen in de sector. Dat "tulpenbollenscenario" doet immers denken aan de pijlsnelle opkomst van de internetsector en dito prijzen net voor de dotcom-crash van 2001. Steeds meer analisten sluiten een herhaling van die dotcom-bubble niet langer uit.