Eerste geïntegreerde diabeteskliniek bij UZ Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft vandaag de eerste geïntegreerde diabeteskliniek in ons land geopend. In de kliniek worden alle specialisten rond diabetes samengebracht. Zo kan de patiënt beter en sneller behandeld worden.

Een op de twaalf Belgen leidt aan een van de vormen van diabetes. Minstens 600.000 Belgen lijden aan diabetes type 2 waarbij het lichaam te weinig insuline vrijlaat. Daarnaast zijn er patiënten met type 1 waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt. Vooral bij jongeren in ontwikkelde landen komt deze vorm van diabetes steeds vaker voor. In ons land gaat het om 60.000 jongeren. Diabetespatiënten kunnen problemen hebben met de voeten, beweging, nieren, zenuwen, seksualiteit, huid, overgewicht of slapen.

In de diabeteskliniek bij het UZ Brussel kunnen alle vormen van diabetes behandeld worden. Alle consultatie-, educatie- en onderzoeksruimtes zijn aangepast aan minder mobiel patiënten. Omdat er vaak een probleem is met de voeding, heeft de kliniek ook een demonstratiekeuken gebouwd.

"Het grote voordeel is dat als alle specialisten samenwerken op 1 plaats, ze face-to-face kunnen overleggen", zegt dokter Bart Keymeulen. "Dan kunnen we ook gebruikmaken van de expertise van alle specialisten, zodat de ene specialist van de andere gaat leren. Zo gaat de verzorging van de diabetespatiënt nog beter worden. Daarnaast zal de verzorging ook sneller gebeuren en zal er minder overlapping zijn tussen de verschillende specialisten."

De diabeteskliniek verwacht zo'n 4.000 patiënten per jaar. Er werken 50 personeelsleden.

Meest gelezen