Getouwtrek rond nieuwe IMF-baas is begonnen

In de Europese Unie klinken de stemmen steeds luider in verband met de opvolging van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Onder meer Commissievoorzitter José Manuel Durão Barroso en de Duitse kanselier Angela Merkel pleiten voor een Europese opvolger.
De Duitse kanselier Angela Merkel

Duitsland is de belangrijkste economie in de Unie. Kanselier Merkel pleit voor een snelle beslissing en hoopt dat de opvolger van Strauss-Kahn opnieuw een Europeaan zal zijn. "Natuurlijk hebben de opkomende economieën op middellange termijn recht op een topfunctie bij het IMF of de Wereldbank", zegt Merkel, "maar in de huidige situatie, met de problemen in de eurozone waarbij het IMF betrokken is, is er veel voor te zeggen om een Europese kandidaat naar voren te schuiven."

En wie moet die kandidaat dan wel zijn? De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble ziet zijn Franse collega Christine Lagarde (foto) wel zitten. Lagarde heeft een tijd in de VS gewoond, spreekt vloeiend Engels en wordt beschouwd als een goede onderhandelaar. In haar nadeel spelen het feit dat ze net zoals Strauss-Kahn Frans is en dat ze deel uitmaakt van de UMP, de partij van de Franse president Nicolas Sarkozy. Bovendien wordt ze beticht van machtsmisbruik in verband met een affaire ronde de zakenman Bernard Tapie.

Een woordvoerder van José Manuel Durão Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, vindt het "normaal dat de lidstaten van de Europese Unie, als grootste financier van het IMF, een sterke en competente kandidaat naar voren schuiven." Voor commissaris Ollie Rehn moet de benoeming van een IMF-topman gebeuren op basis van verdiensten. "Momenteel is het een verdienste als de kandidaat een goede kennis heeft van de Europese economie en besluitvorming", vindt de commissaris voor Monetaire en Economische Zaken.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vindt dat de selectie van een nieuwe IMF-topman een "open proces" moet zijn dat leidt tot een snelle opvolging.

Eerder hebben economische groeilanden zoals Zuid-Afrika, Mexico en Brazilië al laten horen het niet langer een uitgemaakte zaak te vinden dat de functie van IMF-baas automatisch naar een Europeaan gaat.