Lars von Trier moet Cannes meteen verlaten

Lars von Trier (55) moet Cannes meteen verlaten. De festivalorganisatie veroordeelt de antisemitische uitspraken van de Deense regisseur en heeft laten weten dat hij persona non grata is in de Franse badstad.
Kirsten Dunst en Lars Von Trier gisteravond bij de voorstelling van "Melancholia".

Von Trier heeft de beslissing van de festivaldirectie aanvaard. "Het is aan het festival om te beslissen wat goed is voor het festival", klinkt het. Een van de producenten van de film "Melancholia" zegt dat Von Trier probeerde om grappig te zijn, maar dat het verkeerd uitgevallen is.

Von Trier verontschuldigde zich gisteren al voor de uitspraken die hij eerder op de dag -al grappend- deed, maar dat heeft blijkbaar weinig indruk gemaakt. De Deen zei onder meer dat hij Hitler een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft. Zijn uitspraken veroorzaakten heel wat opschudding.

"Het festival biedt artiesten van de hele wereld een platform om hun werk voor te stellen en verdedigt de vrijheid van uitdrukking en creatie", laat de directie weten. "Het festival betreurt ten sterkste dat hij dit forum gebruikt heeft om opmerkingen te maken die onaanvaardbaar zijn en haaks staan op waarden zoals menselijkheid en generositeit die centraal staan tijdens dit festival."

"Zijn uitspraken worden scherp veroordeeld. Lars von Trier is persona non grata (niet meer gewenst) op het festival, met onmiddellijke ingang."

"Persoon gestraft, niet zijn oeuvre"

De festivaldirectie beklemtoont wel dat ze "een persoon" gestraft heeft en niet zijn oeuvre. Von Triers film "Melancholia" blijft meedingen naar de Gouden Palm in de competitie van het festival. "De jury is totaal onafhankelijk en beoordeelt de films in hun soevereiniteit", zegt de directie. "Er is geen communicatie tussen de jury en de directie."

In 2000 won Von Trier de Gouden Palm al eens voor zijn musical "Dancer in the dark", met zangeres Björk in de hoofdrol.

Von Trier staat bekend voor zijn aparte manier van werken. Hij was een van de grondleggers van het Dogma 95-collectief en maakte films als "Breaking the waves" en "Dogville". In 2009 was hij in Cannes met de controversiële film "Antichrist".

Meest gelezen