Natuurramp duwt Japan weer in een recessie

De Japanse economie, de op twee na grootste ter wereld, zit weer in een recessie na de verwoestende aardbeving en de tsunami van 11 maart. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar is de Japanse economie gekrompen met 0,9 procent.

De Japanse economie is gekrompen gedurende twee opeenvolgende kwartalen. Volgens analisten betekent dit dat er nu officieel weer sprake is van een recessie. De Japanse economie was nog maar in 2009 uit de recessie ten gevolge van de internationale financiële crisis geraakt.

De Japanse minister van Economische Zaken Kaoro Yosano verwacht dat de Japanse economie nog een tijdje zwak zal blijven. "Maar onze economie heeft de kracht om weer op te leven", zegt Yosano.

Volgens analisten hebben vooral de binnenlandse consumptie en de export te lijden onder de verwoestingen ten gevolge van de aardbeving en de tsunami. In het noordoosten van het land zijn meer dan 24.000 mensen dood of vermist,  zijn hele steden gewoon van de kaart geveegd en is naar schatting voor zo'n 229 miljard schade aangericht.

Veel fabrieken hebben hun productie moeten stilleggen, ofwel omdat de gebouwen verwoest zijn, ofwel omdat er een gebrek aan wisselstukken is. Zo is de winst van autoconstructeur Toyota gedaald met maar liefst 75 procent. Verwacht wordt dat Toyota  dit jaar zijn positie als best verkopende automerk ter wereld zal verliezen. 

Ten gevolge van problemen met de elektriciteitstoevoer zullen de autofabrieken in Japan volgende week trouwens weer twee dagen sluiten. De problemen met de energievoorziening hebben ook te maken met de kernramp in Fukushima, waarop de autoriteiten hebben beslist om ook nog een aantal andere kerncentrales te sluiten omdat ze op een onveilige plaats zijn gebouwd.