Populaire ex-premier van Ierland gestorven

In Ierland is de voormalige premier Garret FitzGerald overleden. Hij was 85 en stierf in een ziekenhuis in Dublin na een korte ziekte, meldt zijn familie. FitzGerald was de drijvende kracht achter een belangrijk akkoord met Groot-Brittannië dat later de weg zou effenen naar vrede in Noord-Ierland.

FitzGerald was twee keer Iers premier, een eerste keer in 1981-1982 en daarna nog eens van 1982 tot 1987. In 1985 sloot hij met de Britse premier Margaret Thatcher een akkoord over Noord-Ierland. Die deal wordt algemeen beschouwd als cruciaal voor het verdere vredesproces in de regio.

FitzGerald, algemeen bekend bij zijn voornaam Garret, overtuigde Thatcher om de Ierse hoofdstad Dublin officieel een vinger in de pap te geven in Noord-Ierland. Dat gebeurde door het opzetten van een kanaal waarin de twee regeringen beter konden overleggen en zo decennia van wantrouwen stilaan konden uitwissen. Het zou uiteindelijk leiden tot een historisch vredesakkoord in 1998.

Fitzgerald genoot veel aanzien en was erg geliefd. Er zijn al verschillende reacties binnengekomen van medeleven en lofbetuigingen, onder meer van de Britse Queen en van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso.