Reünie Almodovar en Banderas scoort in Cannes

De nieuwe film van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar is goed onthaald in Cannes. "The skin I live in" is een thriller met Antonio Banderas in de rol van een psychotische plastisch chirurg die wraak wil nemen op de man van wie hij denkt dat hij zijn dochter verkrachtte en tot zelfmoord dreef.

Het is al meer dan 20 jaar geleden dat Banderas en Almodovar nog eens samenwerkten. Almodovar lanceerde de internationale carrière van Banderas met de film "Átame" (1990). Daarvoor werkten ze ook samen aan "Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking" (1988) en "Matador" (1986).

Banderas is Almodovar erg dankbaar. "Hij heeft een speciale plaats in mijn leven. Hij gaf me mijn artistieke opvoeding", zegt hij.

"Almodovar was het begin van mijn filmcarrière en terugkomen is een soort van thuiskomen, terug naar mijn roots, mijn land, met al zijn sterktes en zwaktes en tegenstellingen."

Almodovar dingt met "The skin I live in" mee naar de Gouden Palm. De film werd goed onthaald en ook de prestatie van Banderas kon op veel lof rekenen. Banderas speelt een koele psychopaat, die zijn slachtoffer tergt zonder ook maar één greintje medeleven te tonen.

"Het publiek ontdekt dat hij een getormenteerde figuur is, maar zonder grote gebaren", zegt Banderas. Het verhaal doet denken aan Frankenstein, die een monster creëert dat hij niet in de hand kan houden.

"Spanning zonder bloedvergieten"

Met de mix van horror en sciencefiction zit de film in een volledig ander genre dan de vorige films van Almodovar. "Ik ben momenteel in de thrillerfase", zegt hij. "Ik zal er wellicht nog maken."

Toch moet de film het niet hebben van bloederige scènes en smerigheid. "Ik wou spanning zonder bloedvergieten", zegt de regisseur.

Almodovar kaapte al de prijs voor beste regisseur en beste scenario weg op het Filmfestival van Cannes, maar won nog nooit de Gouden Palm.