Schade in Fukushima groter dan aangenomen

De schade aan de kencentrale van Fukushima is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft Yukiya Amano bevestigd, de directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap. Amano is vanmorgen ontvangen door premier Yves Leterme (CD&V).

Amano was in Brussel om het met de regering over kernenergie te hebben na de kernramp in Fukushima. "Het is een zeer ernstig ongeluk, en het gaat nog steeds door", bevestigde Amano.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de schade aan de kernreactoren in de centrale van Fukushima veel groter is dan was gedacht. Kernreactor 1 is na de aardbeving volledig gesmolten. Alle brandstofstaven liggen als een grote gesmolten klomp op de bodem van het reactorvat. De gloeiende hete massa heeft zelfs gaten in het vat gebrand, waardoor het zwaar radioactieve koelwater al maanden aan het lekken is.

Amano bleef zo vaag mogelijk. "Dat is wat we gehoord hebben", antwoordde hij op de vraag of reactor 1 inderdaad volledig gesmolten is. Ook in de andere reactoren zou de schade door de aardbeving en de tsunami veel groter zijn. "Volgens de informatie die we hebben, is dat het geval", bevestigt Amano.

De baas van het Internationaal Atoomagentschap wil dat de veiligheid van de kerncentrales wordt verhoogd. Daarom komt er eind volgende maand een internationale conferentie over kernenergie.

Meest gelezen