Strauss-Kahn neemt ontslag als hoofd van het IMF

Dominique Strauss-Kahn neemt met onmiddellijke ingang ontslag bij het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft het IMF zelf meegedeeld. Hij blijft de beschuldiging van aanranding en poging tot verkrachting van een kamermeisje wel met klem ontkennen.
Deze foto werd vrijgegeven door de New Yorkse politie.

Het IMF heeft vanmorgen bekendgemaakt dat de raad van bestuur een ontslagbrief van Strauss-Kahn heeft ontvangen. In de brief ontkent Strauss-Kahn nogmaals de beschuldigingen en zegt hij dat hij onschuldig is en dat hij met spijt in het hart ontslag neemt.

"Het is met oneindige droefheid dat ik me verplicht voel om vandaag mijn ontslag aan de raad van bestuur aan te bieden. (...) Ik ontken met de grootst mogelijke beslistheid alle beschuldigingen die tegen mij gemaakt zijn", staat te lezen in de brief.

Het IMF heeft nog geen officiële opvolger voor Strauss-Kahn, maar zegt dat het daarover binnenkort zal communiceren. In tussentijd heeft de nummer 2 van het IMF, de Amerikaan John Lipsky, de taken van Strauss-Kahn overgenomen. Traditiegetrouw is het hoofd van het IMF een Europeaan, maar niet-Europese landen maken nu gebruik van het schandaal rond Strauss-Kahn om die traditie in vraag te stellen.

Nieuwe aanvraag tot vrijlating

De advocaten van Strauss-Kahn dienen vandaag een nieuw voorstel in bij de rechtbank om hun cliënt op borgtocht vrij te krijgen. Twee dagen geleden hadden zijn advocaten dat al gedaan, maar dat had de rechtbank afgewezen. De rechter vreesde dat Strauss-Kahn het land zou ontvluchten. Hij werd overgebracht naar een gevangenis waar hij de klok rond onder elektronisch toezicht staat.

De advocaten hebben nu verklaard dat hij bij zijn dochter kan verblijven, onder huisarrest en dag en nacht elektronisch toezicht. Ze stellen opnieuw een borgsom voor van 1 miljoen dollar en geven een formele belofte dat hun cliënt het land niet zal verlaten. Strauss-Kahn heeft eerder al zijn paspoort ingediend.

De advocaten voegden ook een duidelijke tijdslijn van Strauss-Kahn toe van de bewuste dag om aan te tonen dat hij niet de intentie had het land te ontvluchten, zoals de tegenpartij beweert. Volgens zijn advocaten heeft Strauss-Kahn het hotel verlaten rond 12.30 uur om naar een lunchafspraak te gaan om 12.45 uur. Strauss-Kahn heeft daarna ook nog gebeld naar het hotel om te melden dat hij een gsm was vergeten in het hotel en zei toen dat hij op de luchthaven John F. Kennedy was en om 16.40 uur zou vertrekken naar Frankrijk. Volgens zijn advocaten toont dat aan dat hij niet de intentie had om hals over kop te vluchten.

Vandaag zou de rechtbank dus nog beslissen of Strauss-Kahn kan vrijkomen op borgtocht. Als hij zou mogen vrijkomen, dan kan dat morgen alsnog teruggedraaid worden. Dan beslist de Grand Jury (een soort raadkamer) of er genoeg elementen zijn om een formele aanklacht tegen Strauss-Kahn te formuleren. Als die aanklacht er komt, dan zal Strauss-Kahn wellicht in de cel moeten blijven.

Ondertussen hebben twee onderzoekers in de zaak anoniem nieuwe vorderingen in het onderzoek bekendgemaakt aan het Amerikaanse persagentschap AP. Een stuk tapijt uit de penthousesuite van het Sofitel Hotel waar de  aanranding zou hebben plaatsgevonden, wordt onderzocht op sperma van Strauss-Kahn dat op de grond zou zijn gevallen nadat de man de hoteldienster tot orale seks zou hebben gedwongen. Daarnaast onderzoeken ze ook de sleutelkaart van de hoteldienster om na te gaan of ze de kaart heeft gebruikt om de kamer binnen te komen en hoe lang ze dan gebleven is.

De ontslagbrief van Strauss-Kahn

Dames en heren van de raad van bestuur,

Het is met oneindige droefheid dat ik me verplicht voel om vandaag mijn ontslag bij de raad van bestuur aan te bieden voor mijn functie van managing director. Ik denk in de eerste plaats aan mijn vrouw, van wie ik meer dan wie ook hou, aan mijn kinderen, mijn familie en vrienden. Ik denk ook aan mijn collega's bij het fonds. Samen hebben we zo veel grote dingen bereikt de laatste drie jaar.

Aan iedereen, wil ik zeggen dat ik met de grootst mogelijke beslistheid alle beschuldigingen die tegen mij gemaakt zijn, ontken. Ik wil deze instelling, die ik met eer en toewijding heb gediend, beschermen. En vooral wil ik mijn kracht, mijn tijd en mijn energie besteden aan het bewijzen van mijn onschuld.

Dominique Strauss-Kahn