Vangheluwe in top 10 van machtsmisbruikers

Het schandaal rond de voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, staat op nummer acht in een top tien van illustere gevallen van machtsmisbruik. Het Amerikaanse magazine Time heeft de ranglijst opgesteld naar aanleiding van de arrestatie van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn.

Op nummer één staat de Amerikaanse president Richard Nixon, die moest aftreden in 1974 na het Watergateschandaal. Op de vierde plaats vinden we de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi terug en op zes staat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Vangheluwe staat op plaats acht wegens het door hemzelf toegegeven kindermisbruik. Time verwijst daarbij onder andere naar het controversiële televisie-interview dat hij gaf. "Hij op zich is al slecht genoeg, maar in feite slechts een van de velen binnen de katholieke kerk die misbruik maakte van zijn positie", aldus Time.

De bezoekers van de website hebben ook de mogelijkheid om de top tien anders te rangschikken.