VB stelt dissidente Belfort Groep ultimatum

De Belfort Ploeg, een dissidente groep binnen de Gentse afdeling van Vlaams Belang, moet tegen eind juni de groep ontmantelen en haar website opdoeken. Dat staat in het advies van de tuchtcommissie van de partij. De Belfort Ploeg is verbolgen over het uitlekken van het advies.

In maart begonnen Francis Van den Eynde en Kristina Colen met drie andere gemeenteraadsleden van Vlaams Belang in Gent met de Belfort Ploeg. Ze waren ontevreden over de manier waarop het nieuwe plaatselijke bestuur werd aangeduid. Ook hebben ze kritiek op de strategie van de partijleiding.

De dissidente groep werd daarop geschorst door het partijbestuur en het dossier werd doorgestuurd naar de Adviescommissie voor Verzoening en Tucht. Die heeft geoordeeld dat de groep moet worden ontmanteld.

De leden hebben het advies begin van de week in de bus gekregen en het is intussen uitgelekt naar de pers, tot grote ergernis van de Belfort Ploeg. "Wij zijn bijzonder verbolgen. Wij worden voor die tuchtcommissie gedaagd omdat we naar de pers zijn gegaan, en dan wordt het advies van de tuchtcommissie gelekt naar de pers", zegt Kristina Colen.

In het advies staat dat de Belfort Ploeg tegen eind juni haar structuur moet opdoeken en de website sluiten, en dat de leden zich op elk publiek forum moeten onthouden van uitlatingen die het algemeen belang van de partij kunnen schaden. Het advies zal worden besproken op de komende partijraad in juni. Als de groep zich niet neerlegt bij het advies, zal de daaropvolgende partijraad een sanctie uitspreken, luidt het.

Op het advies zelf reageren, doet de Belfort Ploeg voorlopig niet. Daarvoor wordt gewacht op een reactie van initiatiefnemer Francis Van den Eynde (foto), die momenteel op vakantie is. Daarna zal de Belfort Ploeg een gezamenlijk standpunt innemen, kondigen ze aan.

Een ander lid van de groep, Geert De Jaeger, spreekt intussen wel van een "schijnproces". "Ze reiken ons de hand aan de ene kant, maar steken een mes in de rug aan de andere kant", klinkt het. "We hebben nog een aantal weken tijd om te besluiten, maar als het spel zo gespeeld wordt, kan er toch niet echt samenspraak meer zijn."