Voetbalfans beschadigen Amsterdamse musea

Het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn zwaar beschadigd geraakt tijdens de huldiging van Ajax dat Nederlands landskampioen voetbal is geworden.

Het Stedelijk Museum vraagt zich af of het Museumplein wel de juiste plek is voor een huldiging als het publiek niet in de hand te houden is. De gemeente, die eigenaar is van het Stedelijk Museum, en die de toestemming gaf voor de huldiging op het Museumplein, wil de schade verhalen op de supporters.

Aan het Van Gogh Museum is voor 75.000 euro schade aangericht. Supporters vernielden de buitenkant van het museum zelf en een bijbehorende kantoorvilla ernaast. Hekwerk, luifels en luiken zijn zwaar beschadigd. Het museum heeft de schade gemeld bij de gemeente. Wie hier opdraait voor de kosten, is nog niet duidelijk.