"Rode loper uitgerold voor Bahreinse beul"

In Groot-Brittannië heeft premier David Cameron de kroonprins van het Golfstaatje Bahrein ontvangen. Het bezoek is erg omstreden, omdat het regime in Bahrein met harde hand optreedt tegen demonstranten. Cameron heeft zijn bezorgdheid uitgesproken, klinkt het.
David Cameron en Salman bin Hamad Al-Khalifa

Salman bin Hamad Al-Khalifa was ook uitgenodigd voor het koninklijke huwelijk van prins William en Kate Middleton enkele weken geleden. Op het laatste moment besliste hij echter om niet te gaan. Hij wilde naar eigen zeggen niet dat de onrust in zijn land het feest zou overschaduwen.

In Bahrein zijn er in maart felle protesten geweest tegen de monarchie. Die zijn bloedig neergeslagen. Zowat 30 demonstranten zijn daarbij om het leven gekomen. Het regime riep de hulp in van Saudische troepen om de orde te komen handhaven.

Al-Khalifa werd ontvangen in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Cameron. Ze hadden het onder meer over de volksprotesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "De eerste minister heeft zijn bezorgdheid geuit over de toestand in Bahrein en heeft benadrukt dat het beleid moet verschuiven van repressie naar hervormingen", liet zijn kabinet achteraf weten.

Gisteravond had de Amerikaanse president Barack Obama in zijn toespraak over het Midden-Oosten nog scherpe kritiek geuit op het regime in Bahrein. "De massale arrestaties en harde repressie zijn in strijd met de universele rechten van de burgers in het land", luidde het.

De oppositie en mensenrechtenverenigingen zijn niet opgezet met het bezoek van de prins. Bij de socialisten van Labour heeft men het over een "rodeloperbehandeling voor de hoofdbeul van Bahrein". Cameron wordt ook verweten twee standaarden te hanteren, omdat Groot-Brittannië wel het voortouw neemt in de internationale acties tegen het Libische regime van Moe'ammar al-Khaddafi. Volgens een woordvoerder van de premier "zijn de omstandigheden in beide landen verschillend".