"Wallonië heeft achterstand nog niet ingehaald"

Op het moment dat de economische crisis uitbrak, had Wallonië zijn economische achterstand op de andere Europese regio's met een industriële traditie nog niet ingehaald. Dat blijkt uit een rapport van de Economische en Sociale Raad voor het Waalse Gewest (CESRW).

Wat het bbp per inwoner betreft, de werkgelegenheidsgraad of de langdurige werkloosheid blijven de Waalse prestaties onder het gemiddelde van 15 andere Europese regio's met een industriële traditie. Het gaat onder meer om Nord-Pas-de-Calais, Asturië, Catalonië, Limburg en Schotland.

Wallonië doet het dan weer wel goed in onderzoek en ontwikkeling. De Waalse inspanningen blijven wel onder de grens van 3 procent van het bbp.

"Wallonië ligt zeker geen lichtjaren achter op andere regio's, maar wel een beetje", zegt Philippe Bouveroux, economist van het CESRW. "De jongste jaren doen we het niet beter, maar ook niet slechter, zodat het verschil stabiel blijft."

Bemoedigend is dat de Waalse export duidelijk herstelde in 2010. Die bevindt zich bijna weer op het niveau van voor de crisis. Bovendien doorstond de Waalse werkgelegenheid de crisis van 2009 en 2010 goed. Dat is te danken aan de tijdelijke werkloosheid, maar ook aan nieuwe banen in onder meer de gezondheidssector, aldus de CESRW.

Meest gelezen