Belgen triomferen op Filmfestival van Cannes

Op het Filmfestival van Cannes hebben Belgische producties van zich laten horen. "Les géants" van Bouli Lanners won in de Quinzaine des Réalisateurs en "Dimanches" van Valéry Rosier won de Prix Découverte Kodak in de Semaine de la Critique. De Quinzaine en de Semaine zijn twee belangrijke nevensecties in Cannes.
Beeld uit "Les géants".

"Les géants" werd bekroond met de Art Cinéma-prijs en de SACD-prijs voor het scenario. De film vertelt over drie ondeugende jongens: broertjes Zak en Seth en de tiener Dany. Na de dood van hun grootvader staan ze er plots alleen voor en proberen ze voort te leven.

Lanners (foto) uitgangspunt voor de films was "adolescentie door de ogen van adolescenten". "Les géants" kreeg zijn wereldpremière in Cannes. Vanaf 12 oktober verschijnt de film ook in de bioscopen. Lanners regisseerde eerder "Ultranova" (2005) en "Eldorado" (2008). Hij is ook acteur en speelt momenteel in "Astérix and Obelix: God save Britannia".

Ook "Dimanches" van Rosier ging aan de haal met een prijs, de Prix Découverte Kodak voor jong talent. "Dimanches" toont hoe de zondagen in een stadje in Henegouwen verlopen. De film sleepte al twee prijzen en een speciale vermelding op het Brussels Short Film Festival in de wacht.

De filmprijzen in de officiële selectie in Cannes worden zondag pas uitgereikt. "Le gamin au vélo" van de Belgische gebroeders Dardenne dingt dan mee naar de Gouden Palm.