Er is nu ook Waalse geuze

In Bierghes in Waals-Brabant is de eerste geuze van de brouwerij Tilquin voorgesteld. Daarmee heeft Wallonië na Brussel en Vlaams-Brabant ook een eigen geuzebier.

De 37-jarige initiatiefnemer Pierre Tilquin is bio-ingenieur, maar koos uiteindelijk toch om brouwer te worden. Voorlopig is hij enkel geuzesteker. Hij brouwt dus niet zelf, maar koopt de verse wort bij de collega's Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon.

Hij laat dat dan een aantal jaren rijpen in houten vaten tot die lambiek wordt. Door het versnijden van lambiek van een, twee tot drie jaar oud en het opnieuw laten gisten op de fles ontstaat dan de typische zure geuze.

Lambiek is een eeuwenoud bier dat gemaakt wordt met spontane gisting. Dat gebeurt door gistcellen uit de lucht die in een ondiep koelschip in het wort (kooksel) beginnen te werken en daarna doorgisten op het vat.

Meest gelezen