Frêle sopraan Elena Galitskaja schittert in PSK

De Russische sopraan Elena Galitskaja is de eerste zangeres die een staande ovatie van het publiek heeft gekregen tijdens de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd in het Paleis voor Schone Kunsten. De Rus Konstantin Sjoesjakov en de Belg Sébastien Parotte beleefden een moeilijke avond. De twee baritons werden in snelheid genomen door het orkest onder leiding van Carlo Rizzi.

De Belgische bariton Sébastien Parotte heeft het vanavond niet onder de markt gehad tijdens zijn optreden op de Koningin Elisabethwedstrijd. De zanger had net als de andere kandidaten een programma van ongeveer een half uur samengesteld met muziek van onder anderen Verdi, Rachmaninov en Mozart, maar was na twintig minuten al uitgezongen.

"Waarom maakt het Symfonieorkest onder leiding van Carlo Rizzi het de bariton zo moeilijk door zo snel te spelen? Continu dat gemaai van dat orkest. Het is heel teleurstellend, want de snelheid beïnvloedt de prestaties van de zangers heel erg", reageerde de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes in het Canvaspanel na afloop.

Van Nes stelde vast dat onze landgenoot er niet toe kwam om het orkest te overstemmen. "Sébastien Parotte heeft net als de Russische bariton Konstantin Sjoesjakov een enorm potentieel, maar voor beide kandidaten kwam het er jammer genoeg niet uit vanavond", klonk het.

De rijzige Parotte was na afloop ook niet helemaal tevreden over zijn prestatie in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. "Ik ben heel gelukkig omdat ik de finale heb bereikt, maar mijn stem was niet zo goed vanavond. Maar dat is bij nog zangers te merken na deze lange wedstrijd", verzuchtte de 27-jarige bariton uit Verviers.

Konstantin Sjoesjakov mist ervaring

De Russische bariton Konstantin Sjoesjakov opende de finaleavond met een programma met Puccini, Tsjaikovski, Mahler en Mozart. De 26-jarige Sjoesjakov wou oorspronkelijk een meer Russisch gekleurd programma brengen, maar de partituren raakten niet op tijd in het land om de muziek in te studeren.

"Toch ben ik heel tevreden over het programma dat ik hier vanavond gebracht heb", aldus Sjoesjakov. Het Canvaspanel met Jard Van Nes en tenor Axel Everaert vond dat Sjoesjakov helemaal overspeeld werd door het orkest.

"Sébastien Parotte kon nog sterk ontroeren in zijn opvoering van "Aleko" van Sergej Rachmaninov, Konstantin Sjoesjakov deed dat veel minder", oordeelde Axel Everaert.

Staande ovatie voor frêle Elena Galitskaja

De Russische sopraan Elena Galitskaja was zonder twijfel de ster van de voorlaatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd. De 26-jarige Galitskaja had een operaprogramma met bekende aria's samengesteld waarin haar krachtige stem bijzonder goed tot zijn recht kwam."Het is de eerste zangeres die tijdens deze finaleweek een staande ovatie van het publiek krijgt", stelde Canvaspresentatrice Katelijne Boon vast.

"Wat een stem. Zij is de enige finalist van de avond die boven het orkest uitkomt met haar stem. Elena Galitskaja heeft mij oprecht ontroerd en ze had bovendien ook de kwaliteit van de toon en een heel mooie frasering. Ze is ook heel muzikaal en had een grote beheersing op het podium", bewonderde Axel Everaert.

Jard van Nes trad haar collega bij. "Je merkte heel goed dat ze ook pianist en dirigent is geweest. De dirigent was als was in haar handen. Ze had het orkest helemaal onder controle, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de keuze van haar programma", aldus Van Nes.

De 26-jarige Galitskaja moest een traan wegpinken toen ze het podium verliet in het Paleis voor Schone Kunsten. "Het was een waar genoegen om hier te mogen zingen. Ik zou helemaal in tranen kunnen uitbarsten van blijdschap", klonk het net na haar optreden.

Morgen komen de laatste drie finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang aan de beurt in Brussel. Daarna trekt de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth zich terug om de prijzen toe te kennen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de winnaar van de prestigieuze zangwedstrijd voor klassieke muziek bekendgemaakt.