Griekse rating nog verder verlaagd

Griekenland heeft vandaag opnieuw twee opdoffers gekregen. Zowel het ratingbureau Fitch als de Franse minister van Financiën Christine Lagarde vuurden een schot voor de Griekse boeg af.

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met drie stappen verlaagd van BB+ (speculatief) tot B+ (erg gespeculatief). Athene krijgt de tik omdat Fitch een schuldherschikking niet langer meer uitsluit.

De voorbije dagen wordt steeds meer hardop gepraat over een "zachte" schuldherschikking. Dat wil zeggen dat de houders van vervallen obligaties dan langer op hun geld zullen moeten wachten dan gepland. Bij een "harde" schuldherschikking zouden die zelfs een deel van hun vordering moeten inleveren.

De onrust komt er omdat de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) blijkbaar niet erg onder de indruk zijn van de nieuwe besparingsronde van de Griekse overheid. Die zou niet volstaan om de voorwaarden te halen voor de volgende schijf van het hulpplan van 110 miljard euro dat de EU en het IMF vorig haar hebben toegekend aan de Grieken.

Vandaag heeft de Franse minister van Financiën Christine Lagarde (foto) de Grieken overigens opgeroepen om vaart te zetten achter de privatiseringen om een bankroet van het land te vermijden. Lagarde wordt getipt als een mogelijke opvolgster voor de gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn die gisteren ontslag heeft genomen wegens een aanrandingsschandaal in de VS.