Saleh: "Vervroegde presidentsverkiezingen"

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft aangekondigd dat er vervroegde presidentsverkiezingen komen in zijn land. Wanneer en hoe, daar bleef hij vaag over. Na het vrijdagsgebed zijn weer tienduizenden betogers op straat gekomen.

President Saleh kondigde de verkiezingen aan tijdens een toespraak op een regeringsgezinde bijeenkomst. "We zullen vervroegde presidentsverkiezingen houden om bloedvergieten te voorkomen", zei Saleh. "Ze zullen op een democratische manier worden gehouden."

Saleh gaf echter geen details over een precieze datum voor die verkiezingen. De druk op de president om op te stappen, wordt alsmaar groter. Saleh is al meer dan 32 jaar aan de macht in het land. De volksopstand die ook in Jemen uitbrak, deed de positie van Saleh meer dan ooit wankelen.

Toch moet deze aankondiging met een korrel zout genomen worden. Eind vorige maand waren er al eens geruchten dat Saleh een stap opzij zou zetten. Onder meer een viceminister van Saleh zinspeelde daar op. Maar Saleh zelf ontkende die geruchten onmiddellijk.

Nieuwe betogingen

Ondanks de beloftes van Saleh zijn na het middaggebed weer tienduizenden mensen op straat gekomen om het aftreden van Saleh te eisen. In de hoofdstad Sanaa marcheerden duizenden betogers met een groot spandoek met het opschrift "Vrijdag van de volkseenheid" door de straten.

Ook Saleh mobiliseerde zijn aanhangers. Duizenden pro-Salehbetogers kwamen voor het presidentieel paleis in Sanaa samen om hun steun te betuigen aan de president.

Jemen is al sinds januari in de greep van de protesten. Honderdduizenden mensen zijn al op straat gekomen. De veiligheidsdiensten en gewapende aanhangers van de president hebben al 170 betogers gedood en vele anderen verwond.