Strauss-Kahn is vrijgelaten onder voorwaarden

In New York heeft de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn de gevangenis verlaten. Hij is overgedragen aan een beveiligingsfirma die hem in een appartement in Manhattan zal bewaken.

Donderdag had de rechtbank zich akkoord verklaard met de voorgestelde borgregeling van de advocaten van Strauss-Kahn. Gisteren leek de vrijlating even nog in het gedrang te komen. De vrouw van Strauss-Kahn had een appartement willen huren, maar de inwoners van het gebouw hadden zich daartegen verzet.

Daarop heeft de rechtbank Strauss-Kahn overgedragen aan een beveiligingsfirma die hem nu onderdak zal geven op een andere locatie in Manhattan. Strauss-Kahn moet daar wel blijven, maar de firma is niet verplicht om het gerecht op de hoogte te houden van waar hij is.

Er is wel een borg betaald van een miljoen dollar en daarboven zijn nog voor vijf miljoen dollar garanties gegeven. Strauss-Kahn mag de VS niet verlaten en heeft zijn paspoort moeten inleveren.

Strauss-Kahn, tot twee dagen geleden IMF-directeur en voormalig Frans minister, wordt beschuldigd van aanranding en poging tot verkrachting van een kamermeisje in zijn hotel vorige week. Hij werd door de politie van een vliegtuig van Air France gehaald net voor dat zou vertrekken. Strauss-Kahn ontkent de feiten.

De zaak heeft voor heel wat ophef gezorgd en Strauss-Kahn heeft intussen ontslag genomen bij het IMF.

Meest gelezen