Van Rompuy beoogt tweede ambtstermijn

Europees president Herman Van Rompuy sluit een tweede ambtstermijn niet uit. De ambtstermijn bedraagt 2,5 jaar, maar is hernieuwbaar als geen van de EU-lidstaten daar een bezwaar tegen heeft.

In het tv-programma "Reyers laat" vanavond liet Van Rompuy zijn ambitie even doorschemeren toen hem om zijn toekomst werd gevraagd.

"Als men mij dan nog kan verdragen, dan zal ik dat wel doen, ja. Dit is de grootste duidelijkheid waar ik tot nu toe in staat ben geweest", antwoordde hij op de vraag.  Duidelijker moest dat inderdaad niet zijn.

Van Rompuy is de eerste president sinds dat ambt in 2009 ontstond door het Verdrag van Lissabon. Normaal duurt die ambtstermijn 2,5 jaar, maar die is wel hernieuwbaar als geen van de 27 EU-lidstaten daar een bezwaar tegen heeft.