Vechtersbaas bleek duidelijk goed ter been te zijn

Nadat in 2003 een muurtje op zijn been gevallen was, was het moeilijk wandelen voor de Brit Timothy Harris. Hij kwam nauwelijks nog buiten, en wanneer hij dat toch probeerde, had hij een stok nodig om hem te ondersteunen.

Omdat hij werkonbekwaam was, genoot hij van een vervangingsinkomen. Tot hij begin 2008 betrokken raakte in een straatgevecht in zijn woonplaats Northampton. Op bewakingsbeelden is te zien hoe hij zowel tegen voorbijgangers als politieagenten wild om zich heen slaat. Als gevolg van die beelden moet hij nu 15 maanden de cel in.

Hij leek wel een afgetrainde bokser zoals hij op 1 januari 2008 in de straten van Northampton tekeerging. Hij werd opgepakt en kreeg er een straf met uitstel voor. Maar het ministerie van Arbeid en Pensioenen werd ook gealarmeerd en die begon met een eigen onderzoek. Intussen bleef de nu 46-jarige Harris zijn vervangingsinkomen innen, ook al was er van slecht te been zijn al lang geen sprake meer.

"We zien je dan door de straat rennen"

Uit het onderzoek bleek verder dat hij naast zijn vervangingsinkomen nog andere voordelen genoot, zoals belastingvermindering. Van begin 2006 tot eind 2010 zouden de voordelen onterecht zijn geweest. Volgens The Telegraph zou zijn gezondheidssituatie van 2003 tot 2006 immers danig verbeterd zijn, maar liet hij na dit aan de betrokken overheidsdienst door te geven.

De rechter verantwoordde de gevangenisstraf als volgt: "Wanneer je overheidsvoordelen opeist op basis van het feit dat je nauwelijks kan lopen en we zien je dan bezig met door de straat te rennen en op mensen te slaan, dan is dat een schandelijke fraude van ons socialezekerheidssysteem en moet dat ook op een gepaste manier bestraft worden."

Hier beneden kunt u de bewakingsbeelden zien waaruit blijkt dat Harris (de man met het witte T-shirt) wel degelijk fit en gezond is.