Voorzitter Tepco neemt ontslag na kernramp

Matasaka Shimizu, de voorzitter van de Japanse energiegroep Tepco, neemt officieel ontslag. Shimizu neemt de verantwoordelijkheid voor de kernramp in de centrale van Fukushima op zich. Tepco maakte vandaag een verlies van 11 miljard euro bekend.

Tepco (Tokyo Electric Power Co.) maakte vandaag de cijfers bekend van het boekjaar 2010-2011. De uitbater van de kerncentrale van Fukushima leed het voorbije jaar een verlies van 11 miljard euro, het grootste verlies ooit van een niet-financieel bedrijf in Japan.

Dat verlies is uiteraard een gevolg van de kernramp in de centrale van Fukushima, als gevolg van de aardbeving en tsunami op 11 maart 2011. Door de aardbeving en de tsunami werden 4 van de 6 reactoren van de kerncentrale van Fukushima Daiichi ernstig beschadigd. Ze zullen nog minstens een half jaar buiten werking zijn.

Voor de ramp had Tepco nog op een nettowinst van ongeveer 950 miljoen euro gerekend. Vorig jaar behaalde de Japanse energiereus nog een nettowinst van bijna 1 miljard euro. Het bedrijf zal nu proberen miljarden te halen uit de winst van activa en heeft ook beslist om twee geplande reactoren in Fukushima niet langer te bouwen. Om de slachtoffers van de kernramp te vergoeden, kan Tepco dan weer rekenen op overheidssteun.

De voorzitter van Tepco, Masataka Shimizu (foto bovenaan), neemt de verantwoordelijkheid voor de kernramp in Fukushima op zich en heeft zijn ontslag ingediend. Zijn ontslag moet eind juni wel nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Hij zal dan worden opgevolgd door de huidige directeur management Toshio Nishizawa.