"Een vorm van collectieve verdwazing"

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) haalt messcherp uit naar de Vlaamse partijen die onderhandelen over de regeringsvorming. In een interview met Het Laatste Nieuws noemt hij ze "cheerleaders van de N-VA".

Karel De Gucht ergert zich grondig aan de politieke impasse waarin ons land nu al bijna een jaar zit. "Ik mag dan Europees commissaris zijn en liberaal, als burger mag ik daar toch ook nog een mening over hebben, niet?" Hij erkent dat Bart De Wever en zijn N-VA de grootste Vlaamse partij zijn, maar wijst erop dat ze goed zijn voor 28 procent van de stemmen: "Alsof Bart De Wever alle Vlamingen vertegenwoordigt met wat hij nu declameert." De Gucht noemt dat  een mythe.

Hij vindt het vooral onbegrijpelijk dat de andere Vlaamse partijen, inclusief Open VLD, blijven herhalen dat de N-VA incontournable is. "Alle andere partijen gedragen zich nu al een jaar als cheerleaders van de N-VA. (...) Waarom zitten die partijen te staren als koniijnen naar een lichtbak?" De Gucht heeft het over een vorm van collectieve verdwazing.

Desnoods moet er maar een regering zonder de N-VA komen, vindt hij. "België heeft recht op een regering, ook zonder N-VA. Daarom zou het zinvol zijn om met de drie traditionele partijen (CD&V, SP.A en Open VLD) naar de Franstaligen te stappen en voor te stellen: Oké, we doen het zonder de N-VA, maar in ruil garanderen jullie ons een serieuze staatshervorming, de splitsing van BHV en de hervorming van justitie, pensioenen en noem maar op."

Mogen De Wever en Di Rupo kiezen?

Dat De Wever en Di Rupo elk hun eigen coalitiepartners zouden mogen kiezen, de ene ten noorden en de andere ten zuiden van de taalgrens, gaat er bij De Gucht evenmin in.

"Daardoor voer je in de praktijk het confederalisme in: elk doet zijn zin langs zijn eigen zijde van de taalgrens, je klutst dat samen in een federale regering en blijkt het dan te botsten: tant pis. Daar zal dan volgens De Wever  uit blijken dat zelfs een confederaal model niet meer werkt in dit land. Quod erat demonstrandum."

Slim van De Wever, erkent hij, maar hij vindt het onbegrijpelijk dat de andere partijen zich dat laten welgevallen. 

De illusie van de staatshervorming

"Het is trouwens een illusie om te denken dat je munt kan slaan uit een staatshervorming - of het nu Wallonië is of Vlaanderen", waarschuwt .De Gucht. "Er valt geen geld te verdienen. Integendeel, we moeten met zijn allen een tekort van 17 miljard wegwerken." Volgens hem zullen we de volgende 10 jaar moeten krabben om dat geld bijeen te krijgen.

"Een staatshervorming heeft nog nooit een rooie duit opgebracht. Ze zal onze financiële crisis oplossen." Dat de staatshervorming de oplossing voor alles is, noemt De Gucht een illusie.

"Ongetwijfeld geniaal, maar met te korte beentjes", dat is het beeld dat De Gucht heeft als hij de politici vandaag bezig ziet.