"Na de revolutie op straat, de revolutie thuis"

In Cannes is de laatste competitiefilm getoond. "The source" kreeg veel lof omdat de film gemaakt is in de geest van de opstand in de Arabische wereld die de afgelopen maanden plaatsvond.

"The source" is een sprookje dat zich afspeelt in een Noord-Afrikaans dorp, waar een vrouw oproept tot een seksstaking, totdat de mannen willen meehelpen om water te gaan halen in een bron hoog in de berg.

De meeste mannen zitten de hele dag thee te drinken, omdat er geen werk is, terwijl de vrouwen de zware huishoudelijke karweien zelf moeten opknappen.

De film reflecteert de opstanden in de Arabische wereld. Volgens regisseur Radu Mihaileanu heeft de Arabische Lente voor enorm veel hoop gezorgd. "Er is hoop op vrijheid en een sterk verlangen om verlost te worden van de huidige machtshebbers. Het idee dat mensen over hun eigen lot kunnen beslissen, leeft ook erg."

Maar volgens Mihaileanu is er een tweede revolutie nodig. Nadat de mensen op straat zijn gekomen zijn voor meer democratie, moet er nu ook een revolutie thuis plaatsvinden. "Vrouwen moeten ook thuis op gelijke voet komen te staan met hun man", zegt hij.

De jury onder leiding van Robert De Niro heeft nu alle films gezien en kan zich terugtrekken om te debatteren over wie de Gouden Palm mee naar huis zal nemen. De Belgische gebroeders Dardenne kunnen geschiedenis schrijven door voor de derde keer de Gouden Palm te winnen.