Aanhoudende droogte stilaan ramp voor landbouw

De aanhoudende droogte in ons land veroorzaakt stilaan heel wat kopzorgen voor de landbouwers. Een aantal gewassen zullen minder opbrengen en andere dreigen zelfs helemaal niet gezaaid te kunnen worden.

Door de aanhoudende droogte is het nu al duidelijk dat gewassen zoals wintertarwe en vlas minder zullen opbrengen. Maar de landbouwers vrezen dat ook een aantal gewassen en groenten helemaal niet gezaaid zullen kunnen worden, als het de komende weken niet meer regent.

"Als het nu de volgende veertien dagen niet regent, dan betekent dat dat de aardappel ook geen knol zal kunnen vormen of dat het graan zeer slechte korrel gaat vormen", legt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond uit.

"Wortelen en bijvoorbeeld witloof moeten gezaaid worden tegen juni. Als het de volgende veertien dagen niet regent, kunnen die niet gezaaid worden, maar dan zijn we ook te laat voor alle andere gewassen. Dus eigenlijk kan er op die akker niets gezaaid of geplant worden en dat is natuurlijk wel een grote ramp."