Alassane Ouattara ingehuldigd als president

In de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro is Alassane Dramane Outtara officieel ingehuldigd als de nieuwe president van Ivoorkust. De ceremonie werd bijgewoond door verschillende buitenlandse staatshoofden.

Ouattara had de eed al afggelegd op 6 mei, maar de plechtige inhuldigingsceremonie van vandaag is de officiële bezegeling ervan. Een 20-tal buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij, onder wie de Franse president Nicolas Sarkozy, de Burkinese president Blaise Compaore, de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en de Senegalese president Abdulaye Wade, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Voor België en de Europese Unie was minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) aanwezig.

Een opgemerkte gast was oud-president Henri Konan-Bédié, een politieke tegenstrever van Ouattara.

Nadat hij met de regalia van zijn nieuwe functie was omgord, vroeg Ouattara alle aanwezigen in de zaal om 1 minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Ivoorkust. In zijn eerste toespraak als staatshoofd bedankte hij uitgebreid al wie hem heeft geholpen en gesteund in de maanden na zijn verkiezingen. "Elk probleem heeft een oplossing", zei de nieuwe president.

Hij legde de nadruk op eenheid en verzoening. "Dat iedereen een inspanning doet om een pas in de richting van de andere te zetten", riep hij zijn landgenoten op. "Ik wil de president van alle Ivorianen zijn", verkondigde de nieuwe president.

Een nieuwe start na jaren van burgeroorlog?

"U hebt geleden de laatste jaren", zei Alassane Ouattara. Hij doelde daarmee op de jaren van geweld en burgeroorlog die Ivoorkust acht de rug heeft. De verkiezingen van november vorig jaar moesten het sluitstuk vormen van een ellenlang vredesproces,  maar draaiden uit op een nieuwe confrontatie omdat Laurent Gbagbo zijn verkiezingsnederlaag weigerde te aanvaarden en de macht weigerde over te dragen aan winnaar Ouattara.

Er volgde een gewapend conflict tussen de troepen die trouw bleven aan de oude president Gbagbo en de voormalige rebellen die de nieuw verkozen president steunden. Die strijd eiste naar schatting minstens 800 mensenlevens. Naar verluidt werden aan beide zijden oorlogsmisdaden gepleegd.

Aan het geweld kwam pas een eind toen de troepen van Ouattara in een blitzoffensief oprukten naar Abidjan en uiteindelijk erin slaagden Laurent Gbago op te pakken.