Dovemansgesprek in het Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijven van mening verschillen over een vredesregeling voor het Midden-Oosten. Een persoonlijk gesprek in het Witte Huis bracht de standpunten niet dichter bijeen.

De Amerikaanse president en de Israëlische premier hadden gisteren een gesprek van ruim 2 uur. De ontmoeting kwam er een dag na de toespraak van Obama over het Midden-Oosten. Obama's woorden vielen bij Israël meteen op een koude steen. Netanyahu, al op weg naar Washington, liet verstaan dat het voorstel van Obama - een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967 - "onverdedigbaar" was.

Het gesprek onder vier ogen kon daar weinig of niets aan veranderen. De Israëlische premier bleef weigeren om de vredesgesprekken weer op te starten op basis van Obama's voorstel. "Israël is bereid om een genereus compromis te sluiten om vrede te bereiken, maar we kunnen niet teruggaan naar de grenzen van 1967", herhaalde Netanyahu nog eens voor de verzamelde pers.

Netanyahu weigerde ook nieuwe onderhandelingen op te starten zolang de Palestijnse president Mahmoud Abbas de banden met Hamas niet verbreekt. Hamas en Fatah, de partij van Abbas, sloten begin deze maand een akkoord om samen een interim-regering te vormen, na vier jaar als vijanden naast elkaar te hebben geleefd.

President Obama blijft hoe dan ook optimistisch. Obama hoopt Israël toch nog tot toegevingen te kunnen bewegen. Hij garandeerde Netanyahu ook dat de veiligheid van Israël een topprioriteit blijft voor de Verenigde Staten. Tijdens de persbriefing noemde Obama de meningsverschillen tussen de twee leiders "een relatie tussen twee partners, waarbij de ene partner zich stilaan ongeduldig begint te tonen".

Palestijnen verontwaardigd

De Palestijinen reageren verbolgen op het Israëlische standpunt. "Obama liet Netanyahu kiezen tussen toekomst en verleden. Hij koos voor het verleden", zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat. "Onderhandelingen met Israël zijn op die manier zinloos geworden", klonk het bij andere hooggeplaatste Palestijnen.

De Palestijnse Autoriteit heeft alvast aangekondigd door te zullen gaan met de vraag om erkenning door de Verenigde Naties in september. De Palestijnen roepen Obama op alsnog zijn verzet tegen dit plan te laten varen.