Duitse en Koreaanse filmmakers in de prijzen

De Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk en de Duitse regisseur Andreas Dresen zijn bekroond met de Prix Un Certain Regard in Cannes. Ook in andere nevencompetities zijn er gisteren prijzen uitgereikt.

Kim Ki-Duk (kleine foto) kreeg de prijs voor zijn filmisch zelfportret "Arirang" en Andreas Dresen (grote foto) voor "'Half auf Freier Strecke' ", een film over een man die lijdt aan kanker en het vooruitzicht van de dood leert te aanvaarden.

De prijs voor beste regisseur ging naar de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof voor "Goodbye". Rasoulof zit gevangen in Iran omdat zijn films tegen het regime zouden zijn. Zijn vrouw kwam de prijs in ontvangst nemen.

De speciale prijs van de jury ging naar de Rus Andrej Zvjagintsev voor "Elena". De jury van de nevencompetitie Un Certain Regard werd dit jaar voorgezeten door Emir Kusturica.

"Skoonheid", de eerste film in het Afrikaans die vertoond werd in Cannes, heeft de Queer Palm gewonnen. Die prijs bekroont films met homoseksualiteit als thema. "Skoonheid" van regisseur Oliver Hermanus gaat over een Zuid-Afrikaanse man van middelbare leeftijd die met zijn homoseksualiteit worstelt.

Film met Sean Penn krijgt oecumenische prijs

De film "This must be the place" heeft de Prijs van de Oecumenische Jury in de wacht gesleept op het Filmfestival van Cannes. Die prijs bekroont films "met menselijke kwaliteiten die de spirituele dimensie van het bestaan aanraken".

In "This must be the place" speelt Sean Penn een gewezen rockster die op de beul van zijn vader jaagt, een ex-nazi die naar de VS is gevlucht. Het is de eerste Engelstalige film van de Italiaanse cineast Paolo Sorrentino.

Volgens de jury gaat het om een klassiek drama met een grote rijkdom en een verfijnde esthetiek. "De film behandelt met sierlijkheid diepzinnige en zware denkpistes", klinkt het.

De Frans-Belgische productie "L'exercice de l'état" van de Franse regisseur Pierre Schoeller is onderscheiden door de pers in Cannes. De film won de Fipresci Prijs die uitgereikt wordt door de Fédération International de la Presse Cinématographique.