Elizabeth Zharoff strijdt en blijft overeind

De laatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd in het Paleis voor Schone Kunsten werd vooral gekruid door de Amerikaanse sopraan Elizabeth Zharoff. De jongste deelnemer in de finale nam ruim de maat van de Servische bariton Nikola Diskic en de Franse tenor Stanislas de Barbeyrac. Omstreeks half twaalf maakt de jury bekend wie de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2011 wint.

De laatste finaleavond in het Paleis voor Schone Kunsten werd geopend door de Servische bariton Nikola Diskic. Hij zong een programma met muziek van Händel, Mendelssohn, Donizetti, Thomas en Verdi.

"Nikola Diskic heeft een prachtige stem, maar hij heeft mij niet geraakt vanavond en dat is wel vervelend", analyseerde Jard van Nes het optreden van de Serviër. "Ik vroeg me af of het wel echt was. Ik vond zijn ogen leeg. Je moet wat je voelt, overbrengen naar het publiek. Ik miste iets en bleef niet geboeid", trad de Belgische sopraan Ilse Eerens Van Nes bij in het Canvaspanel.

Nikola Diskic was bijzonder tevreden over zijn finale in het PSK in Brussel. "Het was een fantastische ervaring om hier op het podium te staan. Ik had ook een goed contact met de dirigent tijdens mijn optreden", aldus Diskic.

Dramatische aria's van Stanislas de Barbeyrac

De Franse tenor Stanislas de Barbeyrac opende zijn finale met het bijzonder moeilijke stuk "Ingemisco" uit het requiem van Giuseppe Verdi. "Dat stuk is ongeschikt om deel te nemen aan een concours. Hij verslikte zich meteen in het stuk", aldus Jard van Nes.

Het Nederlandse Canvaspanellid was wel onder de indruk van de Franse zanger. "Zijn versie van "Antique - Départ" van Benjamin Britten was bijzonder mooi. Jammer wel dat Stanislas de Barbeyrac allemaal stukken met dezelfde stemming zong", aldus Van Nes.

De Fransman beleefde naar eigen zeggen "een mooie avond". "Ik heb geprobeerd er zelf van te genieten en werd heel hartelijk onthaald. Ik heb voor een dramatisch programma gekozen omdat dat mijn temperament is in deze fase in mijn leven", aldus de Barbeyrac.

Elizabeth Zharoff is een enorm talent

De Amerikaanse Elizabeth Zharoff sloot de laatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd af. De 25-jarige sopraan is de jongste deelneemster in de finale en wordt door heel wat kenners getipt als de grote titelkandidaat.

"Zharoff is een enorm talent, maar ik hoop dat ze de tijd neemt om zich te ontwikkelen. Haar stem is nogal eenkleurig en haar Duits moet beter", aldus Van Nes. Ilse Eerens zag dat de jonge sopraan de strijd met zichzelf moest aangaan tijdens haar optreden. "Maar ze bleef overeind. Bovendien klikte het goed tussen de zangeres en het orkest. Dat zag je zeker niet bij alle kandidaten de voorbije dagen", aldus Eerens.

De Amerikaanse sopraan klonk vermoeid toen ze na haar optreden Evita Nossent van Canvas te woord stond. "Ik ben moe en bezweet. Ik heb bewust voor een zwaar programma gekozen om te laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik kon het aan", glimlachte Elizabeth Zharoff. Omstreeks 23.30 uur maakt juryvoorzitter Arie Van Lysebeth bekend wie de Hongaar Szabolcs Brickner (KEW zang 2008) opvolgt als laureaat van de wedstrijd.