IMF hoopt op nieuwe topman tegen eind juni

Het Internationaal Muntfonds (IMF) zal vanaf maandag een lijst samenstellen met kandidaten om Dominique Strauss-Kahn op te volgen, die ontslag nam na de beschuldiging van aanranding van een New Yorks kamermeisje. Nog voor de zomer zou het IMF een nieuwe baas willen hebben.

Nu Dominique Strauss-Kahn zijn ontslag als topman van het IMF heeft ingediend, moet de organisatie naar een nieuwe baas uitkijken. De voorbije week gingen al verschillende namen van mogelijke opvolgers over de tongen.

Vanuit Europa lijkt vooral de Franse minister van Financiën Christine Lagarde de beste troeven te hebben. Er wordt echter ook gesuggereerd dat de post Europa wel eens uit de handen zou kunnen glippen, door de affaire-Strauss-Kahn.

Het IMF hoopt nog voor de zomer een nieuwe baas te vinden. Vanaf maandag start de organisatie met de samenstelling van de lijst met kandidaten. Landen kunnen tot 10 juni hun kandidaat naar voren schuiven. Daarna, tegen eind juni, hoopt het IMF via consensus een nieuwe man of vrouw aan het hoofd van de organisatie te kunnen kiezen.

Strauss-Kahn tijdelijk in flat op Broadway

Strauss-Kahn zelf bracht afgelopen nacht zijn eerste nacht in vrijheid door nadat hij vorig weekend door de New Yorkse politie van het vliegtuig was gelicht. Hij verblijft momenteel onder huisarrest in een appartement op Broadway, dat hij enkel in medisch noodgeval mag verlaten. Hij mag er wel vrienden en familie ontvangen.

Wellicht zal "DSK" binnenkort naar een andere woonst verhuizen, waar hij permanent zal verblijven. Die woning zal hij dan enkel mogen verlaten voor afspraken in verband met zijn dossier, medische gevallen of om naar de synagoge te gaan. Hij zal dat wel telkens 6 uur op voorhand moeten aanvragen. Tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens moet hij binnenblijven.