Iran: "Netwerk van VS-spionnen ontmanteld"

De Iraanse inlichtingendienst heeft bekendgemaakt dat dertig mensen werden opgepakt op verdenking van spionage. Volgens Teheran zit de Amerikaanse geheime dienst CIA achter het netwerk van spionnen. De minister van Inlichtingen in Iran was onlangs nog het onderwerp van een bitse politieke strijd.
Minister Heidar Moslehi vertelt journalisten over de arrestaties.

Volgens de Iraanse inlichtingendienst werkten de dertig spionnen zowel in als buiten Iran. Ze zouden informatie doorgespeeld hebben aan de Verenigde Staten via de consulaten in onder meer Maleisië, Turkije en in de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou gaan om informatie over het nucleaire programma van Iran, maar ook over de Iraanse defensie, telecommunicatie en olie- en gaspijpleidingen.

Volgens Heidar Moslehi, de Iraanse minister van Inlichtingen, zit de CIA achter het netwerk. Het gebeurt vaker dat Iran zegt dat het VS-spionnen heeft opgepakt. Op spionage staat de doodstraf in Iran.

Moslehi was onlangs nog het onderwerp van een bitse politieke strijd in Iran. Hij bood eind vorige maand zijn ontslag aan en president Mahmoud Ahmadinejad had dat ontslag aanvaard. Maar ayatollah Khamenei dwong Moslehi om toch zijn functie te blijven uitoefenen. Ahmadinejad reageerde daarop woedend en bleef tien dagen weg van alle vergaderingen met ministers en machtshebbers in Iran. Hij zou zelfs van plan zijn geweest om op te stappen als Iraanse president.