Ook in Brussel betogen Spaanse jongeren

In Brussel hebben enkele honderden Spanjaarden betoogd bij de Spaanse ambassade. Net als in Spanje zelf uiten ze hun ongenoegen over de economische en politieke situatie in het land.

Voor de zevende dag op rij wordt er in de Spaanse steden massaal geprotesteerd. Net als in Barcelona en Madrid zijn het in Brussel vooral jongeren die op straat komen. Zij zijn naar eigen zeggen de grootste slachtoffers van de negatieve economische toestand in het land. Bij jongeren loopt de werkloosheid op tot boven de 40 procent. Maar ook op de politieke partijen zijn ze boos.

Morgen zijn er gemeenteraads- en regionale verkiezingen in Spanje. Waarschijnlijk zal de regerende socialistische partij fiks verlies lijden. De betogers roepen op om ook niet te stemmen voor de grote uitdager, de conservatieve partij.

Vrijdagavond en zaterdag kwamen telkens zo'n 500 jongeren protesteren aan de ambassade in Brussel. Tot de betogingen was opgeroepen via Facebook en Twitter.  "De mensen in Spanje hebben een salaris van 600 euro", zegt een jonge betoger. "Daarmee kan je geen huis betalen, je kinderen kleden. En dat is Europa, de eerste wereld. Dat moet veranderen." De jongeren zijn van plan om geregeld te blijven demonstreren.

Meest gelezen