Sopraan Hong Haeran wint KEW voor zang

De Zuid-Koreaanse sopraan Hong Haeran is in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel onderscheiden met de eerste prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. De 29-jarige Hong was de oudste van de twaalf finalisten in de prestigieuze zangwedstrijd. De tenor Thomas Blondelle uit Brugge eindigde op de tweede plaats, het beste resultaat voor een Belg ooit.

De Zuid-Koreaanse sopraan Hong Haeran (29) heeft de zevende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gewonnen. De oudste van de 12 finalisten overtuigde de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth donderdagavond met een programma met werk van Massenet, Mozart, Ravel en Bellini.

Toen Hong in de coulissen hoorde dat ze de eerste prijs van de prestigieuze wedstrijd voor klassieke zang had gewonnen, kon ze haar ongeloof niet verbergen. Hong werd getipt als een van de favorieten voor de overwinning, samen met de andere twee sopranen in de wedstrijd, de Russische Elena Galitskaja en de Amerikaanse Elizabeth Zharoff.

De verrassing van de avond was de tweede prijs van de Belgische tenor Thomas Blondelle. Blondelle levert daarmee de beste Belgische prestatie ooit op de Koning Elisabethwedstrijd voor zang. In 2004 eindigde de Libanees-Belgische zanger Shadi Torbey met de derde prijs.

Het podium werd vervolledigd door de Russische sopraan Elena Galitskaja, die ook de Klara-Canvas-Cobraprijs in de wacht sleepte. Galitskaja was de enige finalist die een staande ovatie van het publiek had gekregen na haar optreden.

Elizabeth Zharoff uit de VS moest genoegen nemen met een eervolle vermelding als een van de twaalf laureaten van de KEW 2011. De 25-jarige sopraan was de jongste finalist in de voorbije editie en werd door heel wat kenners naar voor geschoven als de te kloppen favoriet, maar de jury zag dat anders. Ook de Belgische bariton Sébastien Parotte eindigde niet bij de eerste zes.

De twaalf finalisten worden op woensdag 25 mei gelauwerd in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Koningin Fabiola zal de uitreiking van de diploma's bijwonen. Volgend jaar wordt het 75-jarige bestaan van de Koning Elisabethwedstrijd gevierd met een wedstrijd voor viool.

De uitslag van de KEW zang 2011

1e plaats - Hong Haeran (ZKo)
2e plaats - Thomas Blondelle (Bel)
3e plaats - Elena Galitskaja (Rus)

4e plaats - Anaïk Morel (Fra)
5e plaats - Konstantin Soesjakov (Rus)
6e plaats - Clémentine Margaine (Fra)

overige laureaten in alfabetische volgorde
Stanislas de Barbeyrac (Fra)
Nikola Diskic (Ser)
Hwang Insu (ZKo)
Lee EungKwang (ZKo)
Sébastien Parotte (Bel)
Elizabeth Zharoff (VS)