Syrische leger "vuurt op rouwende menigte"

In Syrië zijn volgens activisten vijf mensen omgekomen toen ordediensten het vuur openden op een begrafenisstoet. Dat gebeurde in Homs, een centraal gelegen stad.

In Homs vond de begrafenis plaats van acht mensen die vrijdag waren omgekomen bij clashes tussen betogers en ordetroepen. Zeker 40.000 mensen kwamen op straat om te rouwen en om opnieuw hun ongenoegen over het regime van president Bashar al-Assad te tonen.

Volgens activisten hebben de ordediensten geschoten op de rouwende en betogende menigte. Naargelang de bron zijn daarbij drie tot acht mensen omgekomen, tientallen anderen zijn gewond geraakt.

Al meer dan twee maanden wordt in Syrië betoogd tegen het regime van Assad. Daarbij zouden al bijna 900 doden zijn gevallen. Vrijdag alleen al zouden 47 betogers omgekomen zijn bij confrontaties met de ordediensten.

De regering heeft buitenlandse journalisten het land uitgezet en internet en telefoonverkeer zijn bijna onmogelijk. Daarom is het moeilijk om aan exacte informatie te geraken over wat er in Syrië gebeurt. Het is wel duidelijk dat het leger in bijna elke stad al weken erg hard optreedt tegen de betogers. Het regime blijft erbij dat het om een buitenlands complot van radicale moslims gaat.

Meest gelezen