Tekent Saleh het akkoord over zijn ontslag?

In Jemen heeft de oppositie het akkoord over de machtswissel ondertekend. Zo wordt de druk opgevoerd op president Ali Abdullah Saleh. Hij zou morgen zijn handtekening zetten, maar hij blijft tegenstrijdige signalen sturen.
Vandaag werd opnieuw betoogd tegen Saleh, die al 32 jaar aan de macht is.

Een maand geleden stelde de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) een akkoord voor dat Jemen uit de politieke impasse moet loodsen. De GCC is een samenwerkingsverband van Saudi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Volgens het voorstel moet Saleh opstappen binnen de 30 dagen na het ondertekenen van het akkoord. In ruil wordt hij niet vervolgd. Er moet dan een overgangsregering komen, waarin de regerende partij van Saleh nog voor de helft vertegenwoordigd is en er komen vervroegde verkiezingen.

Saleh is al meer dan 32 jaar aan de macht en de verkiezingen waren pas voor 2013 gepland. Maar door maanden van protesten in Jemen is die situatie niet meer houdbaar. Saleh heeft beloofd dat hij zondag het plan van de GCC zal ondertekenen. Vandaag heeft de oppositie dat alvast gedaan. Maar Saleh stuurt tegenstrijdige signalen.

In een toespraak voor zijn aanhangers had hij het over "vervroegde verkiezingen", maar hij vermeldde niet wanneer die stembusslag dan moet plaatsvinden. Hoewel hij morgen het akkoord zou moeten tekenen dat zijn eigen ontslag inluidt, zei hij vandaag dat Jemen uiteen zal vallen en in handen van Al Qaeda zal terechtkomen als hij "van de macht wordt verdreven". Het is nog niet duidelijk of dat betekent dat hij terugkomt op zijn belofte om het voorstel van de GCC te tekenen.

Gisteren en vandaag kwamen in elk geval opnieuw tienduizenden betogers op straat in verschillende Jemenitische steden. Als Saleh effectief opstapt binnen de maand, dan is hij na Ben Ali in Tunesië en Hosni Moebarak in Egypte de derde president die moet aftreden onder druk van de volksprotesten in de regio.