Tienduizenden betogers op pleinen in Spanje

In Spanje wordt betoogd op de pleinen in een zestigtal steden. Op de avond voor de verkiezingen zijn in totaal tienduizenden jongeren op de been. Het massaprotest tegen de besparingen en de hoge werkloosheid duurt nu 6 dagen en wint nog aan kracht.

Zondag zijn er lokale verkiezingen in Spanje en daarom had de kiescommissie de actievoerders opgedragen hun betogingen stop te zetten. In Spanje is het ongebruikelijk om de dag voor de verkiezingen te betogen omdat dit het stemgedrag kan beïnvloeden.

Het betogingsverbod is vrijdag ingegaan om middernacht, maar de betogers zijn gebleven en de politie heeft uiteindelijk niet ingegrepen. Zo'n 25.000 betogers hebben vrijdagnacht de nacht doorgebracht op het centrale plein Puerta del Sol in de hoofdstad Madrid.

Het ziet ernaar uit dat dat ook zaterdagnacht het geval zal zijn. 's Avonds laat waren er zelfs 45.000 betogers op straat en omdat er geen plaats meer is op Puerta del Sol, worden ook andere pleinen en straten bezet. "De betogers zijn goed georganiseerd en zijn gedisciplineerd. Ze hebben speciale comités opgericht om te onderhandelen met de politie, mocht dat nodig zijn", zegt correspondent Sven Tuytens. "De jongeren zijn niet van plan om te wijken." Ook in heel wat andere Spaanse steden zijn jongeren van plan om de nacht op straten en pleinen door te brengen.

Naar het voorbeeld van de actievoerders op het Tahrirplein in Caïro kamperen elke nacht honderden mensen op de Puerta del Sol. Ze eisen werk, een betere levensstandaard en een bijsturing van de strenge besparingen van de regering-Zapatero. Ten gevolge van de financiële crisis kampt Spanje met een enorm begrotingstekort en een torenhoge werkloosheid. Bij de jongeren is de werkloosheidsgraad zelfs hoger dan 40 procent.

Verwacht wordt dat de socialistische PSOE van premier José-Luis Zapatero morgen een flinke electorale afstraffing zal krijgen. "Ze willen ons zonder gezondheidszorg en zonder onderwijs laten", zegt een actievoerder in Madrid. "De helft van onze jeugd is werkloos en ze hebben de pensioenleeftijd opgetrokken."

De protestbeweging breidt zich alsmaar uit. Naast Madrid wordt er ook betoogd in onder meer Barcelona, Granada en Zaragoza.