Wouter Beke geeft een blik achter de schermen

In enkele interviews blikt CD&V-voorzitter en intussen ex-bemiddelaar Wouter Beke terug op zijn koninklijke opdracht. Volgens Beke heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo - intussen formateur - met zijn kritische brief het klimaat voor zichzelf verziekt.

Naar eigen zeggen heeft Beke wel degelijk vooruitgang geboekt, zowel voor wat betreft BHV als de nieuwe financieringswet.  "Op een aantal terreinen, bijvoorbeeld over BHV, heeft zowel Di Rupo als De Wever duidelijk gemaakt waar hij naartoe wil, zonder zich daaraan te willen verbinden in het openbaar. Om er niet mee achtervolgd te worden, had Di Rupo zelf gevraagd het rapport niet publiek te maken", verklaart Beke.

"Di Rupo had mijn woord, maar blijkbaar was hij er niet 100 procent van overtuigd dat het rapport niet zou uitlekken. Dat is de reden waarom hij die brief heeft gestuurd. Zo kon hij zich ten aanzien van anderen verdedigen als het rapport toch publiek gemaakt zou worden." Beke schetst het beeld van een Di Rupo die als het ware bang is van zijn eigen schaduw.

Het rapport van Beke is nooit uitgelekt, maar de brief van Di Rupo wel. "Di Rupo had me gevraagd de brief vertrouwelijk te houden, maar dat was onmogelijk", zegt Beke daarover. "Ik was verplicht dat aan Bart De Wever te melden. Want wat als De Wever was aangewezen als formateur? Dan had ik hem mijn nota moeten bezorgen, waarna Di Rupo vervolgens doodleuk zou zeggen dat hij een brief met opmerkingen had overhandigd aan mij. En De Wever zou van niets weten."

Hiermee zegt Beke eigenlijk wie de brief van Di Rupo heeft gelekt en waarom.