7.000 passagiers vast door IJslandse vulkaan

In IJsland is opnieuw een vulkaan uitgebarsten: de Grimsvötn, zo'n 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Er is een vliegverbod afgekondigd en Keflavik, de belangrijkste luchthaven van Reykjavik, is gesloten.

De Grimvötn is een van de actievere vulkanen op IJsland en bevindt zich onder de gletsjer Vatnajökull, de grootste gletsjer van het eiland. De wolk van de vulkaan is naar schatting 19 kilometer hoog en bestaat vooral uit witte rook. "De rook lijkt stoom van de smeltende gletsjer", zegt de IJslandse geoloog Hjorleifur Sveinbjornsson. Op zo'n 7 kilometer boven de vulkaan is er ook as aangetroffen.

Er is nu al een vliegverbod afgekondigd in een straal van 200 kilometer rond de vulkaan. Ook Keflavik, de belangrijkste luchthaven van IJsland, is gesloten. In totaal zitten 7.000 passagiers vast die van en naar IJsland moesten vliegen.

Transatlantische vluchten worden omgeleid, weg van IJsland, maar de uitbarsting zou verder niet tot al te grote problemen in het Europese vliegverkeer leiden, omdat de wolk niet in de richting van het Europese vasteland zou drijven. "Er is momenteel geen impact op de Europese of transatlantische vluchten, en de situatie zou ook zo moeten blijven voor de komende 24 uur", zegt Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer.

Volgens weersvoorspellers zou de aswolk tegen dinsdag Schotland kunnen bereiken, en tegen donderdag of vrijdag delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

Desondanks zal het vliegverbod wellicht niet zulke verstrekkende gevolgen hebben als dat van een jaar geleden, na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Toen moesten in een groot deel van Europa meer dan 100.000 vluchten afgelast, omgeleid of uitgesteld worden door de aswolk die boven het vasteland dreef.