"Di Rupo moet vooral vertrouwen opbouwen"

Wouter Beke ziet de toekomstige onderhandelingen niet meteen rooskleurig tegemoet. Volgens de CD&V-voorzitter is het vertrouwen tussen de PS en de N-VA helemaal zoek en zijn de slaagkansen van formateur Di Rupo voorlopig beperkt.

De kritische brief die PS-voorzitter Elio Di Rupo zo'n twee weken geleden naar Wouter Beke stuurde, ligt die laatste nog steeds op de maag. "We hadden 10 weken loyaal samegewerkt. En op het einde stuurde hij dan die brief die nergens voor nodig was, dat was nodeloos", zegt Beke in "De zevende dag" op Eén.

Volgens Beke heeft de brief ook een zware vertrouwensbreuk veroorzaakt tussen de onderhandelaars. "Los van de inhoud zal formateur Di Rupo eerst vooral het vertrouwen moeten opbouwen. Daar zal hij heel hard aan moeten werken, in eerste instantie met de N-VA", klinkt hij weinig vertrouwensvol.

"Maar deze week gaat de formateur aan de slag en gaat hij het rondje van de partijen doen. We gaan zijn voorstellen alle kansen geven. De rest is momenteel speculatie en niet aan de orde."

Toch herhaalde Beke nog eens dat zijn partij zich niet zal verzetten als de N-VA zonder SP.A of Groen! voort wil. "Wie de verkiezingen wint, heeft een aantal rechten, vind ik. Wie zo uitgesproken wint, kan ook zeggen met welke partij ze willen praten. Maar daar staat dan wel tegenover dat je een akkoord moet kunnen vinden. Anders is die hele oefening niet nodig en raak je geen stap vooruit."

Meest gelezen